Diómorzsás Karamelles Körte Torta
Nem mondom, hogy az elkészítése 5 perc lenne, de megéri!
Hozzávalók:
A karamellizált-vajas körtéhez:
- 1 ek. vaj
- 1 ek. sötétbarna nádcukor
- 2 db lédús, puha körte
A tésztához:
- 100 g megolvasztott vaj
- 2 tojás
- 175 g sötétbarna nádcukor
- 1 szál vaníliarúd kikapart belseje
- 200 g finomliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 100 ml natúr joghurt
A diómorzsához:
- 30 g finomliszt
- 85 g nádcukor
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 50 g hideg vaj
- 5-6 ek. dió
- A karamellizált körtekockák elkészítésével kezdjük: A körtét félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, majd közepes, 1.5 centis kockákra daraboljuk. A vajat a cukorral egy teflonserpenyőben felhevítjük, majd amikor elkezd karamellizálódni, a körtefalatokat is beleborítjuk. Megforgatjuk, néhány percig pároljuk, hagyjuk az ízeket összeérni. Félrehúzzuk, kihűtjük.
- A diómorzsához a lisztet a fahéjjal és a cukorral elkeverjük, majd a vajdarabkákat hozzáadva, morzsás állagú keveréket készítünk. A diót felaprítjuk, serpenyőben kissé megpörköljük – nem kell sokáig, a sütőben lesz még ideje pirulni. Miután teljesen kihűlt, hozzáadjuk a morzsás keverékhez. Hűtőbe tesszük, míg a tésztát elkészítjük.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliamagokat/vaníliás cukrot. Néhány perc alatt jól kikeverjük.
- Külön tálban a lisztet a fahéjjal, a sütőporral és a sóval együtt átszitáljuk.
- Felváltva a masszába forgatjuk előbb a száraz hozzávalókat és a joghurtot, majd a karamellizált körtedarabokat, végül sütőpapírral bélelt, 20 centis formába kanalazzuk. Rászórjuk a diómorzsát, és sütőbe toljuk 50-55 percre.
- A formában hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat! Ne hagyd ki!!!
forrás: http://csokipari.hu/2010/09/a-nem-elfeledett-kortes-diomorzsas-suti/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése