Eperlekvár
Itt az eper szezon, úgyhogy a hétvégén az ez évi eperlekvár főzési kötelezettségemet is le kellett tudnom. A Fővám téri piacon már tavaly óta van egy kedvenc eladóm, ahol mindig szép gyümölcsök és zöldségek vannak, így most is sikerült 8 kg apró szemű mézédes epret vennem tőle. A lekvárba nem tettem semmiféle tartósítószert, mert a cukor is megteszi a maga dolgát és abból is csak 1/4 kg kellett a 8 kg eperhez, mert annyira édes volt. Ráleltem viszont egy házi titokra! Két édes almát is bele kell reszelni az eperbe, hogy megmaradjon a szép piros színe :)
Na de lássuk a receptet!
Hozzávalók:
- 8 kg eper
- 1/4 kg cukor (ízlés szerint, illetve az epertől függ)
- 2 édes alma
- sok-sok forró vízzel kifertőtlenített üveg
- takaró a dunsztoláshoz
- Mossuk meg az epret és tisztítsuk meg
- Krumplinyomóval kicsit törjük össze
- Reszeljük bele az almákat (a receptek héjával együtt írják, ám én anélkül reszeltem bele...)
- Tegyük egy nagy edénybe és közepes lángon főzzük forrástól számítva 30-35 percig egyfolytában kevergetve
- Adjuk hozzá a cukrot és újabb 5-10 percig főzzük sűrűn kevergetve
- Majd mérjük bele az üvegekbe, a tetejére szórjunk egy vékony réteg cukrot, zárjuk le az üveget és fordítsuk fejjel lefelé pár másodpercre
- Helyezzük a forró üvegeket vastag takaróba és 1-2 napig hagyjuk, hogy szép lassan lehűljenek és csak akkor vegyük ki őket, amikor teljesen hidegek
- Ellenőrizzük, hogy az összes üveg kidudorodott-e.
Tipp:
Panna cotta-hoz isteni a házi eper lekvár!!! Nemsokára én is készítek ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése