2013. június 3., hétfő

Eperlekvár

Eperlekvár

Itt az eper szezon, úgyhogy a hétvégén az ez évi eperlekvár főzési kötelezettségemet is le kellett tudnom. A Fővám téri piacon már tavaly óta van egy kedvenc eladóm, ahol mindig szép gyümölcsök és zöldségek vannak, így most is sikerült 8 kg apró szemű mézédes epret vennem tőle. A lekvárba nem tettem semmiféle tartósítószert, mert a cukor is megteszi a maga dolgát és abból is csak 1/4 kg kellett a 8 kg eperhez, mert annyira édes volt. Ráleltem viszont egy házi titokra! Két édes almát is bele kell reszelni az eperbe, hogy megmaradjon a szép piros színe :)
Na de lássuk a receptet!

Hozzávalók:
  • 8 kg eper
  • 1/4 kg cukor (ízlés szerint, illetve az epertől függ)
  • 2 édes alma
  • sok-sok forró vízzel kifertőtlenített üveg
  • takaró a dunsztoláshoz
Elkészítés:
  1. Mossuk meg az epret és tisztítsuk meg
  2. Krumplinyomóval kicsit törjük össze
  3. Reszeljük bele az almákat (a receptek héjával együtt írják, ám én anélkül reszeltem bele...)
  4. Tegyük egy nagy edénybe és közepes lángon főzzük forrástól számítva 30-35 percig egyfolytában kevergetve
  5. Adjuk hozzá a cukrot és újabb 5-10 percig főzzük sűrűn kevergetve
  6. Majd mérjük bele az üvegekbe, a tetejére szórjunk egy vékony réteg cukrot, zárjuk le az üveget és fordítsuk fejjel lefelé pár másodpercre
  7. Helyezzük a forró üvegeket vastag takaróba és 1-2 napig hagyjuk, hogy szép lassan lehűljenek és csak akkor vegyük ki őket, amikor teljesen hidegek
  8. Ellenőrizzük, hogy az összes üveg kidudorodott-e.
Jó étvágyat!

Tipp:
 Panna cotta-hoz isteni a házi eper lekvár!!! Nemsokára én is készítek ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése