2013. június 14., péntek

Feijoada - Fekete bab

Feijoada - Fekete Bab

Tegnap elmaradtam, így ma két receptet kaptok tőlem ;) A fekete babnál, ami furcsa lehet a számunkra, hogy csakis a legvégén szabad fűszerezni a babérlevelet leszámítva! A farofa, ami a zsemlemorzsa kinézetű a képen, az pedig egy rém egyszerű köret. Illetve az empadinha receptjét is megtaláljátok a blogomban.

Hozzávalók:
  • 500 g fekete bab
  • 1 kisebb csülök
  • 1 szál kolbász
  • 2 gerezd áttört fokhagyma
  • 1 fej lereszelt hagyma
  • 2 db babérlevél
Elkészítés:
  1. Előző nap este áztassuk be a babot hideg vízbe
  2. Másnap tegyük egy edénybe a csülköt és forraljuk át háromszor kicserélve alatta a vizet
  3. Negyedszerre öntsük mellé a leszűrt babot és annyi vizet tegyünk rá, hogy egy ujjnyival több legyen mint a bab FONTOS: nem bablevest csinálunk!!!! ennek a babnak az állaga a leves és a főzelék között van. Lesz leve, de nem annyi, mint egy levesnek!!!!
  4. Helyezzük bele a nagyobb darabokra vágott kolbászt és a babérlevelet és forraljuk fel
  5. Főzzük 1,5-2 órán keresztül, amíg a bab és a húsok puhák nem lesznek (önthetünk még hozzá vizet kevesenként, ha elfő a leve)
  6. Végül egy serpenyőben süssük üvegesre a reszelt hagymát és a nyomott fokhagymát és keverjük bele a babba, utána amennyiben szükséges sózzuk ( amennyiben jó minőségű kolbászt és csülköt használunk, az abból kiengedő só elegendő lehet)
  7. Majd tálaljuk a korábban már leírt igazi rizzsel és farofaval. Brazíliában narancsot is esznek, hozzá, hogy elősegítse az emésztést és ne fújódjunk fel. Próbáljátok ki, tényleg működik!!!

Farofa

Hozzávalók:
  • 250 g mandióka dara (Culinaris-ban, Ázsia boltban lehet venni)
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 csík bacon 
  •  1-2 tojás
  • olaj
 Elkészítés:
  1.  Süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá az apróra vágott bacont
  2. Majd süssük meg a keverékben a tojást
  3. legutoljára adjuk hozzá a mandióka darát és pirítsuk meg
Az biztos, hogy vendégeinket meg tudjuk szó szerint lepni ezzel az étellel ;D 

Jó étvágyat!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése