Feijoada - Fekete Bab
Tegnap elmaradtam, így ma két receptet kaptok tőlem ;) A fekete babnál, ami furcsa lehet a számunkra, hogy csakis a legvégén szabad fűszerezni a babérlevelet leszámítva! A farofa, ami a zsemlemorzsa kinézetű a képen, az pedig egy rém egyszerű köret. Illetve az empadinha receptjét is megtaláljátok a blogomban.
- 500 g fekete bab
- 1 kisebb csülök
- 1 szál kolbász
- 2 gerezd áttört fokhagyma
- 1 fej lereszelt hagyma
- 2 db babérlevél
- Előző nap este áztassuk be a babot hideg vízbe
- Másnap tegyük egy edénybe a csülköt és forraljuk át háromszor kicserélve alatta a vizet
- Negyedszerre öntsük mellé a leszűrt babot és annyi vizet tegyünk rá, hogy egy ujjnyival több legyen mint a bab FONTOS: nem bablevest csinálunk!!!! ennek a babnak az állaga a leves és a főzelék között van. Lesz leve, de nem annyi, mint egy levesnek!!!!
- Helyezzük bele a nagyobb darabokra vágott kolbászt és a babérlevelet és forraljuk fel
- Főzzük 1,5-2 órán keresztül, amíg a bab és a húsok puhák nem lesznek (önthetünk még hozzá vizet kevesenként, ha elfő a leve)
- Végül egy serpenyőben süssük üvegesre a reszelt hagymát és a nyomott fokhagymát és keverjük bele a babba, utána amennyiben szükséges sózzuk ( amennyiben jó minőségű kolbászt és csülköt használunk, az abból kiengedő só elegendő lehet)
- Majd tálaljuk a korábban már leírt igazi rizzsel és farofaval. Brazíliában narancsot is esznek, hozzá, hogy elősegítse az emésztést és ne fújódjunk fel. Próbáljátok ki, tényleg működik!!!
Farofa
Hozzávalók:
- 250 g mandióka dara (Culinaris-ban, Ázsia boltban lehet venni)
- 1 fej hagyma
- 2-3 csík bacon
- 1-2 tojás
- olaj
- Süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá az apróra vágott bacont
- Majd süssük meg a keverékben a tojást
- legutoljára adjuk hozzá a mandióka darát és pirítsuk meg
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése