2013. június 6., csütörtök

Homemade Hamburger

Homemade Hamburger

Ez a recept Ádám egyik specialitása, de abban a reményben megosztom veletek, hogy ezzel csökkentem a gyorséttermek látogatóinak a számát ;D
Mert ugye abban tudjuk, hogy mi van nagyjából, amit mi magunk főzünk...

Hozzávalók:
  • hamburger zsömle
  • paradicsom
  • hagyma
  • ketchup
  • mustár
  • sajt
  • sült bacon
  • krumpli
A hamburger húshoz:
  • 1kg marhahús (lehet kicsit zsírosabb, ha nem akarunk bele „állagjavítót” tenni)
  •  faggyú/zsír
  • hagyma
  • mustár
  • só, bors
Elkészítés:
  1. Fontos, hogy NEM FASÍRTot készítünk, hanem húspogácsát, tehát a magyar szokás szerinti (mellesleg nagyon finom) fasírtkészítési szokásokhoz kapcsolódó tojás-kenyér párost ki kell hagynunk. A hús kiválasztásánál már elkezdődik a dolgunk, ugyanis nem mindegy, hogy milyen húst választunk. A legjobb, ha a legtisztább marhahúsból daráltatunk le. Én nem zsírt, hanem faggyút keverek hozzá, úgyhogy azt is kérjünk a hentestől (egybe ledarálja és máris jól összekeveredik). A keverési arány 1:10 és 2:10 között a legideálisabb amennyiben a lakásban olajon/zsíron sütjük ki a húsokat. Természetesen faszénen ennél nagyobb arányra lehet szükség, vagy külön kis zsírral bekenhetjük a külsejét.
  2. Ínyenceknek: ha faszénen sütjük készíthetünk fűszeres zsírt (zsírt összekeverünk pl.: egy kis borssal piros paprikával, csilivel és még amihez van kedvünk…), mely zsír lecsöpög a sütés közben, de egy nagyon finom fűszeres kéreg marad a húson.
  3. A hagymát KÉSSEL nagyon-nagyon apróra kell vágni, szinte már massza legyen (éles kés és sok idő…). Keverjük el a hagymát a hússal. 
  4. Ezután borsozzuk meg ízlés szerint. 
  5. Majd keverjünk bele mustárt és sót (nem szabad előre sózni, mert a mustár is sós). Itt is azt mondanám, hogy ízlés szerint, viszont nagyon vigyázzunk a mustárral, mert rendkívül erős fűszer, tehát szép apránként, kóstolgatás mellett állítsuk be a megfelelő arányt. 
  6. Én szeretem a marha ízét tisztán kiérezni, tehát nem nyomom el a mustár ízével, viszont a mustár nagyon jól harmonizál a marhával, tehát meg kell találni a megfelelő arányt. 
  7.  Miután mindent alaposan elkevertünk, meg kell próbálni egy pogácsát gyúrni, ha szétesik, akkor egy kis zsírt adjunk hozzá. 
  8. Miután megbizonyosodtunk, hogy összeáll pihentessük egy estére a hűtőben.
  9. Másnap süssük ki egy időben a hasábburgonyára vágott krumplival, majd állítsuk össze ízlés szerint a hamburgert. Ennek a összeállítása végtelen sok lehetőséget rejt, ezért nem is kezdem el taglalni…
 Jó étvágyat!

Forrás: Fonyó Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése