2013. május 14., kedd

Empadinha

Empadinha

Nyugi, a káposztaleves kúrát nem adtam fel :), ám adósa vagyok sokaknak egy rendkívül egyszerű és nagyon finom brazil/dél-amerikai előétel receptjével, amit empadinha-nak becéznek.

Hozzávalók a tésztához (24 db):

  •  6 pohár liszt (2,5 dl-es)
  • 3 tojássárgája
  • 4 púpozott kanál vaj
  • 4 púpozott kanál zsír
  • 1 teáskanál só
A lisztet egy edénybe átszitáljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat, a zsírt és a sót és addig gyúrjuk, amíg már nem ragad hozzá a kezünkhöz. Amennyiben még nagyon ragadna adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztát nem kell pihenni hagyni. A brazilok kisebb formákat használnak, mint a muffin forma, de a jó hír az, hogy az utóbbiban is probléma nélkül megvalósítható az empadinha, sőt akár nagyméretű tepsiben is, aminek már empadão a neve :)

A tésztából kiszakítunk egy darabot és belenyomkodjuk a kívánt formába, hogy befedje azt. A sajtos-hagymásra, sajtos-baconosre nem kell a tetejére is tésztát tenni, ám a húsosokra és a rákosra igen.

Töltelék:

Rengeteg variációja van az empadinha-nak, így itt a legelterjedtebbek receptjeit írom le.

  1. Sajtos-hagymás: 150 g reszelt sajt, 1 apróra összevágott hagyma, 4 tojás, 1-1,5 pohár tej, só, ám nem szabad hogy nagyon folyjon, mert eláztatja a tésztát! A tölteléket rátöltjük a tésztára és mehet is a sütőbe :), úgy 10-15 percre 160-180 -on előmelegített sütőben
  2. Sajtos-baconos: 150 g reszelt sajt, ízlés szerint apróra vágott bacon, 4 tojás, 1-1,5 pohár tej, itt se folyjon a töltelék és erre sem kell tésztaréteg, ez is mehet a sütőbe 10-15 percre  :)
  3. Csirkés: 2-3 szelet megsózott csirkemellet párolj meg hagymával, majd kézzel szedd szét a szálaira és kevés paradicsomlével keverd össze, amennyiben szereted a borsót azt is tehetsz bele. Erre viszont tegyél tésztaréteget és ez is mehet a sütőbe 10-15 percre :)
  4. Darált húsos: kevés sózott, borsozott darált húst süss meg reszelt hagymával és fokhagymával (addig süsd, míg nem barnul be és nem lesz alatta víz), majd adj hozzá nagyon kevés paradicsomlevet, hogy ne áztassa el a tésztádat és töltsd be a tésztára és erre is rakj tésztaréteget. Majd süsd a sütőben 10-15 percig.
  5. Rákos: A rákot fűszerezve főzd meg, adj hozzá megpárolt hagymát és kevés paradicsomlevet és az előző kettő szerint járj el, azaz erre is tegyél tésztaréteget és rakd be sülni 10-15 percre
Jó étvágyat!

forrás: Dona Benta - Comer Bem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése