2013. május 24., péntek

Croissant és Pain au Chocolat

Croissant és Pain au chocolat

Ez a recept kivételesen nem gyorsan elkészíthető, de mindenképpen megéri kivárni a végét :)
És a recept elolvasása után megérthető miért is olyan drága Franciaországban egy croissant :D

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 40 g élesztő
  • 5/8 l tej
  • 20 g só
  • 120 g cukor
  • 600 g vaj
  • 1 tábla étcsokoládé, amennyiben Pain au chocolat-t is szeretnénk készíteni
  • liszt a nyújtáshoz
  • 2 tojássárgája a tészta megkenéséhez
Elkészítés:
  1. A lisztet a munkalapra szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, amelyet langyos tejjel feloldunk és kevés liszttel elkeverünk
  2. Hozzátesszük a sót és a cukrot, majd az egészet könnyű, rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nem nő (meleg helyen)
  3. A tésztát még egyszer gyorsan átgyúrjuk, és fóliába letakarva 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük
  4. Közben a vajat szobahőmérsékleten megpuhítjuk és rugalmasra gyúrjuk; állaga egyezzen meg a tésztáéval
  5. A lehűtött tésztát nyújtsuk ki 40x40 cm lappá, majd a vajat 20x20 cm-es lappá nyomkodjuk és a tészta közepére tesszük ráhajtva a tészta két végét. Ezután az egészet 25x50 cm-esre nyújtjuk, majd egyszerűen hajtogatással háromszor összehajtjuk. Az egyes hajtogatások között a tésztát 10-10 percig a hűtőben pihentetjük
  6. A tésztát végül 30x60 cm-es lappá nyújtjuk, majd hosszában két 15 cm-es csíkra osztjuk. A két 15 cm széles, 60 cm hosszú csíkot 12 cm széles háromszögekre vágjuk
  7. A háromszögeket alapjuknál két kézzel megfogjuk, és középen kb. 2-3 cm-re bevágjuk őket, hogy a tésztát kissé szét lehessen húzni
  8. A croissant-okat így sodorjuk össze: a háromszög csúcsát a hüvelykujjunkkal a munkalaphoz nyomjuk, másik kezünkkel pedig felsodorjuk a croissan-t, közben a háromszög csúcsát hosszabbra és keskenyebbre húzkodva. Ügyeljünk rá, hogy sodráskor a croissant-ok két vége is jól láthatóan elkeskenyedjen
  9. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra
  10. A croissant-okat egymástól kellő távolságban helyezzük el a sütőpapírral kibélelt tepsiben, mert sütés közben erősen megnőnek. A hajtott végük, mindig alul legyen, nehogy szétnyíljanak. A tésztát letakarva 15 percig állni hagyjuk
  11. Ezután a croissant-okat kenjük meg a tojjássárgával és a középső sínen 15 perc alatt süssük ropogós barnára
 egy kis segítség a hajtogatáshoz: http://www.youtube.com/watch?v=Mb8L82HFoRk (11:45 perctől)

A Pain au chocolat ugyanebből a tésztából készül csak a végén nem háromszögeket vágunk a tésztából, hanem négyzeteket és egy szelet étcsokoládét csomagolunk bele. Ugyanúgy 15 percig letakarva pihentetjük és az előmelegített sütőben a tojássárgával megkenve 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ehhez aztán kell a kitartás, de mindenképpen megéri :D

Hajrá és Jó étvágyat!


Forrás: A sütés iskolája kezdőknek és haladóknak, Magyar Könyvklub, Budapest, 1997

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése