2013. május 17., péntek

Az igazi rizs

Az igazi rizs

Mivel anyukámtól megtanultam régebben hogyan is kell igazi rizst csinálni, ami nem íztelen és kifejezetten finom; gondoltam megosztom veletek is ;)



Szóval rakjuk fel a rizst egy edényben a tűzre és öntsünk rá kevés olajat, majd kezdjük megpirítani. A pirítás nem azt jelenti, hogy várjuk meg, amíg bebarnul, hanem csak addig pirítsuk, amíg megváltozik a rizs külseje teltebb fehérré. Amint ez megtörtént a mennyiségtől függően nyomjunk rá 1-2 gerezd fokhagymát és süssük még egy kicsit. Sózzuk és öntsük fel annyi vízzel, hogy 2 ujjnyival több legyen rajta, mint a rizs mennyisége. Lassú tűzön félig ráhelyezett tetővel főzzük, amíg puha nem lesz. Fontos hogy ne keverjük össze, mert akkor ragadós lesz. Amennyiben szükséges vizet óvatosan önthetünk hozzá. Amikor kész helyezzük rá a tetőt és a gőzében hagyjuk még 10-15 percig puhulni.

Tipp:
  • rakhatunk hozzá reszelt sárgarépát/borsót még az elején, hogy megfőjön, vagy a végén kukoricát/petrezselymet

Hajrá! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése