Bodzaszörp recept
Hozzávalók:
- 20 nagyobb bodzavirágzat
- 4 kg cukor,
- 6 liter víz
- 5 db citrom
- 10 dkg citromsav
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer)
A bodzavirágok gyűjtésekor a
teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük
szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy
egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el,
hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha
összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a
főzőcskézés.
Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat,
bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel
forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg
cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne
ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik,
hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük
össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat,
a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk
összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük
tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva
egész évben fogyasztható.
Tipp:
Ne keverjük a bodzákat!
A bodzaszörp csak a fekete
bodza (Sambucus nigra) virágzatából készülhet. Ezt azért
fontos tudni, mert Magyarországon több bodzafaj él vadon. A ritkán előforduló fürtös
bodza (Sambucus racemosa) virága nem alkalmas szörpnek,
termése pedig pirosas, így könnyen elkülöníthető a fekete bogyójú fekete
bodzától. Gyakori növény viszont a mérgező gyalogbodza (Sambucus
ebulus), amelynek szintén fekete a termése, és virága is a fekete
bodzáéhoz hasonlító lapos, fehér ernyő. A legfontosabb különbség a fekete
bodza és gyalogbodza között az, hogy míg az ehető fekete
bodza fás szárú bokorrá nő, addig a mérgező gyalogbodza lágy szárú
növény. A fekete bodza május közepétől 3-4 héten át virágzik.
forrás: http://www.edenkert.hu/elet-mod/megeheztel/bodzaszorp-recept-suritmeny/2041/
Sikerült kedvet csinálnod a jövő heti bodzaszörp készítési akciónkhoz :)
VálaszTörlés(Gabi)
Örülök :) a miénk már készülőben van ;)
VálaszTörlés